هریس به نتانیاهو: درباره شرایط بسیار سخت انسانی در غزه سکوت نمی‌کنم

جمعه ۱۴۰۳/۰۵/۰۵

کامالا هریس، معاون رییس‌‌جمهوری ایالات متحده، پس از دیدار عصر پنجشنبه ۴ مرداد با بنیامین نتانیاهو به خبرنگاران گفت در گفت‌وگویی «صریح» درباره شرایط ناگوار انسانی در غزه به طور جدی ابراز نگرانی کرده و گفته است: «در این زمینه سکوت نخواهم کرد، وقت آن است که این جنگ تمام شود.»

هریس در صحبت با خبرنگاران، گفتگو با نخست‌وزیر اسرائیل را «صریح و سازنده» توصیف کرد و تاکید کرد او «تعهدی تزلزل‌ناپذیر» به اسرائیل و حق این کشور برای دفاع از خود دارد.

اگرچه هریس به عنوان معاون رییس‌جمهور اغلب صحبت‌های بایدن مبنی بر حمایت قاطع از حق اسرائیل برای دفاع از خود را تکرار کرده است، اما آن‌چنان‌که رویترز نوشته، در دیدار پنج‌‌شنبه به وضوح نشان داد که از رویکرد نظامی اسرائیل صبرش سر رفته است: «اسرائیل حق دارد از خود دفاع کند، اما نحوه انجام آن مهم است.»

رویترز می‌گوید اظهارات هریس تند و جدی بود و به این پرسش دامن زده که آیا می‌توان انتظار داشت در صورت انتخاب او به عنوان رییس‌جمهور در ۵نوامبر سال جاری، برخورد سخت‌تری با نتانیاهو داشته باشد؟

چهار ماه پیش، در اوایل فروردین، هریس به صراحت اعلام کرد اسرائیل به اندازه کافی برای کاهش یک «فاجعه انسانی» در حمله زمینی خود به نوار غزه تلاش نمی‌کند.

هریس بعدتر هم احتمال «بروز پیامدهایی» برای اسرائیل را در صورت آغاز حمله گسترده به رفح، که پر از پناهندگان است، را رد نکرد.

با این حال تحلیل‌گران می‌گویند انتظار ندارند که تغییر عمده‌ای در سیاست ایالات متحده نسبت به اسرائیل، نزدیک‌ترین متحد واشنگتن در خاورمیانه، رُخ دهد.

هریس که خود را برای حضور در رقابت‌های انتخاباتی از طرف حزب دموکرات نامزد کرده است، ضمن دعوت از مردم آمریکا برای درک تاریخ منطقه و پیچیدگی‌ها و ظرائف مناقشه دیرپای اسرائیل و فلسطین، گفت: "به همه کسانی که خواهان آتش‌بس هستند و به همه کسانی که آرزوی صلح دارند، می‌گویم که شما را می‌بینم و می‌شنوم. بیایید این توافق را به نتیجه برسانیم تا برای پایان‌دادن به جنگ به آتش‌بس برسیم. بیایید گروگان‌ها را به خانه برگردانیم و بیایید کمک‌های ضروری را هم به فلسطینی‌ها برسانیم.»

جنگ در غزه، موجب بروز شکاف در حزب دموکرات شده و به ماه‌ها اعتراضات گسترده دانشگاهی و تظاهرات مخالفان اسرائیل دامن زد. کاهش حمایت شهروندان عرب آمریکایی‌ می‌تواند به شانس‌ دموکرات‌ها در میشیگان، یکی از چند ایالتی که احتمالا نتیجه انتخابات ۵نوامبر را تعیین می‌کند، آسیب بزند.

هریس روابط نزدیک‌تری با جناح پیشرو در حزب دموکرات دارد که شماری از آن‌ها، بایدن را به تعیین شرایطی برای ارسال سلاح‌های ایالات متحده به اسرائیل به دلیل نگرانی از تلفات غیرنظامیان فلسطینی در غزه، ترغیب کرده‌اند.

آتش‌بس موضوع مذاکراتی است که ماه‌هاست در جریان است. مقامات آمریکایی معتقدند طرف‌های مذاکره بیش از هر زمان دیگری به توافقی نزدیک شده‌اند که منجر به آتش‌بسی شش هفته‌ای در ازای آزاد شدن زنان، بیماران، سالمندان و مجروحان از سوی حماس خواهد شد.

کامالا هریس به خبرنگاران گفت که در دیدار با نتانیاهو درباره جمهوری اسلامی هم صحبت شده است: «همواره اطمینان حاصل خواهم کرد که اسرائیل قادر خواهد بود در برابر ایران و شبه‌نظامیان مورد حمایت تهران همچون حماس و حزب‌الله، از خود دفاع کند.»

جو بایدن، رییس‌جمهوری آمریکا هم پیش از دیدار هریس با نتانیاهو، با نخست‌وزیر اسرائیل در کاخ سفید دیدار کرد و بر لزوم برقراری آتش‌بس در جنگ غزه تاکید کرد.

این دومین دیدار رو در روی این دو نفر پس از حمله مرگبار حماس به اسرائیل در روز ۱۵ مهر ۱۴۰۲ (هفتم اکتبر) به شمار می‌رود. بایدن روز ۲۶ مهر سال گذشته برای اعلام هم‌بستگی با اسرائیل به این کشور رفت و با نتانیاهو ملاقات کرد.

کاخ سفید اعلام کرده جو بایدن و بنیامین نتانیاهو در این دیدار کوشیده‌اند «شکاف‌های» باقی مانده در تلاش برای دست یافتن به طرح آتش‌بس غزه را پر کنند.

نتانیاهو در ابتدای این دیدار گفت او ۴۰ سال است جو بایدن را می‌شناسد و می‌داند رییس‌جمهور آمریکا با همه نخست‌وزیران اسرائیل در نیم قرن گذشته آشنایی و دیدار داشته است.

نخست‌وزیر اسرائیل در ادامه با قدردانی از آن‌چه خدمات ۵۰ ساله رییس‌جمهور بایدن به اسرائیل خواند، گفت «چشم‌انتظار همکاری با جو بایدن در زمینه مسائل بزرگ پیش رو در چند ماه آینده است.»

جان کربی، سخنگوی امنیت ملی کاخ سفید هم در کنفرانسی خبری گفت دو رهبر درباره نیاز فوری به توافقی برای آزادی گروگان‌ها، خطر بالقوه سرایت جنگ به لبنان، تهدیدات جمهوری اسلامی و نیاز به رسیدن به «مصالحه» برای صلح صحبت کردند.

رهبران آمریکا و اسرائیل در جریان دیدار در کاخ سفید، همچنین با خانواده‌های هفت گروگان آمریکایی که هنوز در اسارت حماس هستند، پشت درهای بسته ملاقات کردند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
خبرها
جهان‌نما
حرف آخر با پوریا زراعتی

شنیداری

پادکست‌ها