یک مقام صنفی: روزانه ۱۰ میلیون لیتر بنزین قاچاق می‌شود

چهارشنبه ۱۴۰۳/۰۸/۳۰

علی محمودیان مدیر اتحادیه سوخت‌های جایگزین با اعلام شکاف ۲۵ میلیون لیتری تولید و مصرف بنزین در کشور گفت روزانه ۱۰ میلیون لیتر بنزین از کشور قاچاق می‌شود. پیش از این موسی غنی‌نژاد، اقتصاددان، قاچاق روزانه بنزین را بین ۲۰ تا ۵۰ میلیون لیتر برآورد کرده بود.

مدیر اتحادیه سوخت‌های جایگزین، روز ۳۰ آبان ۱۴۰۳، در یک نشست خبری، با اشاره به شکاف ۲۵ میلیون لیتری تولید و مصرف بنزین در کشور گفت ر حال حاضر روزانه ۱۳۵ میلیون لیتر مصرف و ۱۱۰ میلیون لیتر تولید بنزین داریم.

محمودیان با اشاره به سابقه رشد هشت درصدی سالانه مصرف بنزین در ۵۰ سال اخیر گفت:«اگر با همین روند مصرف هر ساله اضافه شود در سال ۱۴۰۸ رقم مصرف به ۲۵۰ میلیون لیتر در روز می‌رسد.»

اظهارات محمودیان در حالی‌ عنوان شده است که روز ۱۸ آبان ۱۴۰۳، ناصر عاشوری، دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش گفته بود متوسط مصرف روزانه بنزین در کشور به ۱۱۲ میلیون لیتر رسیده، در حالی که تولید بنزین بین ۹۸ تا ۱۰۴ میلیون لیتر است و روزانه هشت تا ۱۴ میلیون لیتر کسری بنزین وجود دارد.

ارائه آمار متناقض در ماه‌های اخیر درباره مصرف، تولید و قاچاق سوخت افزایش یافته است. محمودیان در همین نشست خبری درباره میزان قاچاق سوخت در کشور گفت روزانه ۱۰ میلیون لیتر بنزین و هشت میلیون لیتر گازوئیل قاچاق می‌شود.

رقم اعلامی از سوی او، نصف رقم کمترین برآوردها است.

برای سال‌های طولانی روایت غالب در زمینه قاچاق بنزین در ایران، روزانه ۲۰ میلیون لیتر بود. این ۲۰ میلیون لیتر حداقل طی پنج سال اخیر به طور مکرر و از زبان کارشناسان و رسانه‌ها بیان شده تا این که مهرماه ۱۴۰۳، موسی غنی‌نژاد، اقتصاددان، آمار جدیدی ارائه کرد.

او با اشاره به آمار توزیع روزانه ۱۲۰ میلیون لیتر بنزین در کشور گفت: «از این عدد، فقط ۷۰ میلیون لیتر مصرف واقعی است و مابقی به صورت قاچاق از کشور خارج می‌شود.»

«قاچاق سوخت» همواره در سال‌های گذشته، همواره یکی از دلایل اعلام شده از سوی مقامات برای افزایش قیمت بنزین بوده است.

خیز دولت برای افزایش قیمت

تجربه افزایش قیمت بنزین در گذشته نشان می‌دهد، تعدد اخبار و اظهار نظرهای متفاوت و گاه متناقض راجع به میزان مصرف و قاچاق سوخت، همیشه از پیش زمینه‌های افزایش قیمت بنزین بوده است.

علاوه بر این اظهارات متفاوت، در یک هفته‌ اخیر، اظهار نظر مقامات دولتی راجع به قیمت بنزین هم افزایش یافته است.

اوایل آبان ۱۴۰۳ و همزمان با تقدیم لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ به مجلس، نمایندگان و نزدیکان به دولت پزشکیان، قویا هرگونه برنامه دولت برای افزایش قیمت بنزین را رد می‌کردند.

اما روز ۲۴ آبان ۱۴۰۳، علی ربیعی، دستیار اجتماعی پزشکیان،با بیان اینکه «ناچاریم در ارتباط با مسئله بنزین تصمیم‌گیری کنیم.»

او گفت: «تصمیم‌گیری درباره مساله بنزین، تصمیمی لاجرم است. هنگامی که موضوع بنزین به یک مسئله اجتماعی تبدیل نشود، به یک بحران عظیم اجتماعی تبدیل می‌شود.»

دو روز قبل ۲۸ آبان هم فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت چهاردهم با بیان اینکه «بحث‌های کارشناسی در دولت برای قیمت حامل‌های انرژی در جریان است» تاکید کرد: «برنامه دولت آماده‌سازی افکار عمومی در خصوص تصمیمات احتمالی برای حامل‌های انرژی است.»

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
خبرها
گزارش روز با مجتبا پورمحسن
خبرها

شنیداری

پادکست‌ها