ترامپ در سفر به خاورمیانه بهدنبال توافق تجاری در حوزه تراشهها و مواد معدنی است
واشینگتنپست گزارش داد در سفر دونالد ترامپ به خاورمیانه، مذاکراتی درباره صادرات انبوه تراشههای الکترونیکی در جریان است و همزمان، موافقت با تاسیس یک شرکت معدنی جدید در عربستان سعودی نیز در دست بررسی است؛ شرکتی که قرار است مواد معدنی حیاتی را به آمریکا صادر کند.
رییسجمهوری آمریکا صبح سهشنبه ۲۳ اردیبهشت وارد ریاض، پایتخت عربستان سعودی، شد و قرار است در ادامه سفر چندروزه خود به خاورمیانه، به امارات متحده عربی و قطر نیز سفر کند.
در جریان این سفر، دولت ترامپ در تلاش است تا مجوز فروش صدها هزار تراشه هوش مصنوعی به دو شرکت وابسته به کشورهای خاورمیانه را صادر کند.
تلاش برای رسیدن به این توافق با هدف ایجاد سد دفاعی در برابر چین و کمک به تبدیل خاورمیانه به یک قطب مستقل در حوزه هوش مصنوعی انجام میشود.
به گفته دو منبع مطلع از مذاکرات، این توافقها که ممکن است در جریان سفر ترامپ به خاورمیانه نهایی شوند، به «جی۴۲»، شرکت ملی پیشتاز در حوزه هوش مصنوعی در امارات متحده عربی و همچنین شرکت تازهتاسیس عربستان سعودی به نام «هومین» (Humain) امکان دسترسی به تراشههای ساخت آمریکا را میدهد.
یک منبع سوم نیز به واشینگتنپست گفت بخشی از این تراشهها از طریق شراکت جدید میان شرکت اماراتی و اوپنایآی در اختیار جی۴۲ قرار میگیرد و بخشی دیگر مستقیما به این شرکت منتقل خواهد شد.
یادداشت تفاهم ۹ میلیارد دلاری در زمینه استخراج و فرآوری مواد معدنی
به گزارش واشینگتنپست، دولت ترامپ با یادداشت تفاهمی به ارزش ۹ میلیارد دلار میان یک شرکت آمریکایی و شرکای عربستان سعودی برای استخراج و فرآوری مواد معدنی حیاتی مورد استفاده در تولیدات پیشرفته، انرژی و صنایع دفاعی موافقت کرده است.
شهل خان، بنیانگذار و مدیرعامل شرکت سرمایهگذاریهای جهانی بورخان، یکی از طرفهای آمریکایی این توافق، این موضوع را اعلام کرد.
بر پایه اسنادی که روزنامه واشینگتنپست به دست آورده، طبق مفاد این توافق، یک شرکت معدنی عربستان سعودی به نام «گرند ماینز» اقدام به اکتشاف منابعی مانند لیتیوم، کبالت و عناصر خاکی کمیاب در عربستان سعودی و کشورهای دیگر، از جمله در آفریقا، خواهد کرد تا این مواد را به ایالات متحده صادر کند.
تراشههای قدرتمند نیمهرسانا از اجزای حیاتی مراکز داده هوش مصنوعی و تسلیحات مجهز به فناوری هوش مصنوعی هستند و صدور مجوز برای صادرات حجم بالایی از آنها، تغییری آشکار در سیاست خارجی کاخ سفید بهشمار میرود.
دولت جو بایدن پیشتر فروش این نوع تراشهها به امارات و عربستان سعودی را بهدلیل نگرانی از روابط نزدیک آنها با چین و نظامهای اقتدارگرا محدود کرده بود.
آمریکا پیشتر تنها با صادرات محدود و تدریجی این تراشهها موافقت کرده و برنامهای برای بازرسی مرحله به مرحله از مراکز داده و اعمال سایر محدودیتها در نظر گرفته بود.
ثروت هنگفت حاصل از نفت و دسترسی گسترده خاورمیانه به برق، در سالهای اخیر موجب شکلگیری علاقه دوجانبه میان کشورهای منطقه و شرکتهای هوش مصنوعی در سیلیکونولی شده است.
دولت آمریکا برخی از این توافقها را با اعمال شرایطی تایید کرده است.
یکی از این توافقها که سال گذشته با همکاری دولتهای آمریکا و امارات متحده عربی میان مایکروسافت و جی۴۲ امضا شد، این شرکت اماراتی را موظف میکرد که تمامی تجهیزات ساخت بزرگترین رقیب چینی در این حوزه یعنی «هواوی» را حذف کند.
واشینگتنپست به نقل از یک منبع مطلع افزود دولت ترامپ بر این باور است که تسریع در روند فروش تراشهها، هم موجب نزدیکی بیشتر خاورمیانه به آمریکا میشود و هم به تقویت منافع اقتصادی واشینگتن از طریق توسعه تجارت کمک میکند.